Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Δυρραχίτικο Καλοκαίρι


Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή του συνόλου των συμπατριωτών μας πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο όμορφο Δυρράχι μας . Η αρχή έγινε την Τρίτη 12 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο με την έκθεση βιβλίου . Στην έκθεση υπήρχαν διάφορα βιβλία , τα οποία ήταν προσφορά του συμπατριώτη μας Γιάννη Κουράφα , τα οποία δίδονταν σε συμβολική τιμή .
Την επόμενη μέρα την Τετάρτη 13 Αυγούστου η βραδιά ξεκίνησε από νωρίς με το καθιερωμένο πλέον «παζάρι» από τις γυναίκες του χωριού μας στην πλατεία στα Κεφαλαίικα. Χωριάτικό ψωμί , παραδοσιακά γλυκά, τηγανόψωμα και αρκετές ακόμα λιχουδιές φρόντισαν να ετοιμάσουν και να προσφέρουν οι γυναίκες του χωριού μας στον μεγάλο πάγκο που έχει στηθεί στην πλατεία. Η συμμετοχή των γυναικών δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο τα προηγούμενα χρόνια. Η δικαιολογία της μη έγκαιρης ενημέρωσης αρκεί. Εν πάση περιπτώσει η βραδιά συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την «Γιορτή της πατάτας». Η ντόπια πατάτα από τον Ταΰγετο είχε ετοιμαστεί τόσο βραστή όσο και ψητή στον φούρνο. Για όσους δεν προτίμησαν την πατάτα σερβιριζόταν και σουβλάκι.
Την Πέμπτη 14 Αυγούστου , Παραμονή της Παναγίας, η ορχήστρα ξεκίνησε από νωρίς να καλεί με τις «πενιές» της τους Δυρραχίτες στην Κεντρική πλατεία των Κεφαλαιικων και γύρω μετά τις 11,00 στην πλατεία επικρατούσε στο αδιαχώρητο. Άφθονη ψητή γουρνοπούλα ,σουβλάκι , παγωμένη μπύρα , κρασί και ατελείωτο κέφι και χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την Παρασκευή 15 Αυγούστου , Ανήμερα της Παναγίας, του καλοκαιρινού ανταμώματος και παρά το ξενύχτι της προηγούμενης βραδιάς πλήθος συμπατριωτών μας μαζεύτηκε από νωρίς στην Εκκλησία της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» στα Μουτσουλειικα για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία υπό τον Παπαφώτη . Τα Παιδιά του Μορφωτικού Συλλόγου στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας ετοίμαζαν τις παραγγελίες για τις γουρνοπούλες ενώ αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μεταξύ των ευχών των συμπατριωτών υπήρχε και το καθιερωμένο «μεζεδάκι» προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας Δυρραχιτών. Το βράδυ της ίδιας μέρας υπήρξε η συνέχιση του πανηγυριού και επανάληψη του σκηνικού της προηγούμενης μέρας.
Το Σάββατο 16 Αυγούστου , στης 7,30 το πρωί έγινε η εκκίνηση του καθιερωμένου αγώνα δρόμου Δυρράχι – Ρεκίτσας από την Πλατεία Λιθάρου. Οι συμμετέχοντες στον αγώνα ήταν πάνω από 50. Ο τερματισμός και η απονομή μεταλλίων έγινε στην Ρεκίτσα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν φέτος στην Ρεκίτσα παρουσίασαν «μειωμένο» ενδιαφέρον τόσο ως προς την οργάνωση από τον Δήμο ( μη ύπαρξη στρατιωτικού αγήματος κ.α.) όσο βέβαια και από την συμμετοχή των συμπατριωτών μας από το χωριό μας αλλά και από τα γύρω χωριά. Το βράδυ τις ιδίας μέρας στην πλατεία του Λιθάρου έγινε η «Βραδιά της Βραστής Γίδας» η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στον Νικήτα Κεφάλα, στον «Μπαμπαξύδη» έναν άνθρωπο που έφυγε από κοντά μας την τελευταία χρονιά άλλα μέχρι και πέρσι το καλοκαίρι ήταν ακούραστος «μάστορας» στο βράσιμο της γίδας. Ήταν μια υπέροχη βραδιά στην οποία είχαμε την δυνατότητα να απολύσουμε μία εντυπωσιακή εναλλαγή χρωμάτων στην σελήνη κατά την διάρκεια της ολικής έκλειψης σελήνης. Ενός σπάνιου φαινομένου που είχαμε την δυνατότητα να απολύσουμε μαζί με κουβέντα, φαγητό και κρασάκι.
Η εκδήλωση αυτή σήμαινε και το πέρας των καλοκαιρινών εκδηλώσεων αφού από την Κυριακή 17 Αυγούστου το χωρίο μας άρχιζε σιγά να αδειάζει. Ήταν ένα μοναδικό Δυρραχίτικο καλοκαίρι . Καλύτερο από το προηγούμενο. Μέχρι το επόμενο . Που θα είναι καλύτερο.
Η διοργάνωση των εκδηλώσεων του παζαριού των γυναικών και της βραστής Γίδας έγιναν από κοινού μεταξύ της Αδελφότητας και του Μορφωτικού . ΟΙ εκδηλώσεις των πανηγυριών έγιναν από τον Μορφωτικό. Οφείλουμε να συγχαρούμε το νεοεκλεγμένο προεδρείο του Μορφωτικού που με ιδιαίτερη διάθεση και μεράκι πρωτοστατεί όχι μόνο για την ψυχαγωγία αλλά και για την επίλυση προβλημάτων. Ήδη ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαγγέλης Μητσέας ανακοίνωσε στο χωριό μας για τα έργα βελτίωσης που έγιναν στην αποθήκη τα οποία θα συνεχιστούν έτσι ώστε ο χώρος αυτός να αποτελέσει ένας «χειμωνιάτικος» χώρος για συνεστιάσεις.
Καλό αντάμωμα το επόμενο καλοκαίρι, να είμαστε όλοι καλά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙ.